Uppdrag
Formge ett varumärke samt en kommunikationsplan för en mjölkprodukt genom storytelling. Hitta inspiration från hembygden, storyn kan vara sann, påhittad eller en kombination av dessa två. Mjölken ska säljas i livsmedelsbutiker och primär- eller sekundärförpackningen ska vara i kartong.
Jag valde en story med en kombination av sanning och påhitt som utspelar sig i Råshult som ligger strax norr om Älmhult, byn jag är uppvuxen i. Nedan presenteras story, målgrupp, designprocess samt en del material från kommunikationsplanen.
Story
Strax norr om Älmhult ligger det lilla samhället Råshult. För drygt 300 år sedan föddes här en pojke vid namn Carl Nilsson Linnaeus. Idag är han mer känd under namnet Carl von Linné. Hans far var komminister och blev sedermera kyrkoherde i Stenbrohults socken och uppmuntrade Linnés intresse för naturen. Intresset började redan i tidig ålder och Linné var särskilt fascinerad av blommor. Han lärde sig kvickt namnen på alla växter och blommor i familjens trädgård. Således fick han jord av sin far där han själv kunde odla. De hade en mycket nära relation och många av deras samtal handlade om skötsel kring trädgården. Linné utbildade sig senare och gav sig ut på flertalet resor för att klassificera växter och djur. Vilket ledde till att han namngav cirka 8000 växter och 4000 djurarter på latin. Carl von Linné var en mycket nyfiken människa och var både naturvetare, botanist, zoolog och geolog. Han var dessutom en duktig läkare, friskvårdare och filosof. Vid sin död var Linné en av Europas mest hyllade vetenskapsmän.
Platsen, Råshult, där Carl von Linné en gång föddes och började sin resa, är idag ett kulturreservat vid namn Linnés Råshult. Här kan du ströva runt på åkrar, ängar och i trädgårdar samt besöka Linnéstugan som uppfördes under 1700-talet. Naturen i reservatet sköts genom samma metoder som på 1700-talet, tiden när Linné själv levde där. Genom jordbruket produceras vinterfoder till korna som lever i reservatet. Här är korna glada och välmående då de får ströva omkring fritt, antingen inomhus eller utomhus, beroende på säsong. För att uppmärksamma naturen i Råshult och Carl von Linnés intresse för växter och djur produceras en ekologisk och närproducerad mellanmjölk från dessa kor. Carl von Linné älskade naturen och det är viktigt att vi förvaltar den väl innan det är försent.   ​​​​​​​
Målgrupp
Miljömedvetna som letar efter en genuin produkt.
Persona
Karin, 35 år, är historielärare på gymnasieskolan i Älmhult. På fritiden tycker hon om att vara i naturen och vandrar gärna på nya platser för att få nya intryck. Karin har också ett stort intresse för matlagning och följer gärna matprogram på tv för inspiration till att testa nya rätter. För Karin är det viktigt att använda råvaror som känns äkta för att få en smakförhöjning. Karin bjuder gärna över sina vänninor på middag och prata om livet, smått som stort, ett viktigt ämne just nu är klimatkrisen.
Skisser
Valet föll på att göra en ekologisk komjölk i en 1 liters förpackning. Mjölken ska upplevas genuin och naturlig då varumärkets löfte är ”Känslan av mjölk direkt från ladugården”. För att uppnå den naturliga känslan valdes den moderna plastkorken bort. Att använda latin till varumärkets namn samt illustrationer som speglar platsen Råshult var riktlinjer för skissarbetet.
Illustrationer & logotyp
Ett antal illustrationer och en logotyp formgavs.
In plano
Råshults organicum folkbildar
Produkten ger en typ av content marketing. Konsumenten får inte endast mjölk utan får även kunskap om växter och djur som bland annat presenteras på varumärkets sociala kanaler samt på baksidan av förpackningen.
Som spelifiering utformades en tipspromenad baserad på den kunskap ”Råshults organicum folkbilar” har lärt ut på mjölkförpackningarna och via inläggen på Instagram. Alla som deltar i tipspromenaden är med i utlottningen av en botanikbok.
Annons
Varumärkets löfte används som argument och slogan i en annons. 
Back to Top